Transforming THTKB into the Brighton Waste House

Research output: Chapter in Book/Conference proceeding with ISSN or ISBNConference contribution with ISSN or ISBN

Abstract

In 2008 the author designed and built the UK’s first EPC (Energy Performance Certificate) ‘A+ rated’ dwelling known as ‘The House that Kevin Built’ (THTKB). It was also the UK’s first low energy dwelling constructed predominately from locally sourced organic material: a compostable house that ‘locked’ carbon rather than burning it. The project was almost completely constructed off-site i.e. it was prefabricated, and consequently the construction process produced zero waste on site. It proved that the UK construction industry did not have to waste up to 20% of all material arriving on site (source Waste & Resources Action Programme (WRAP)) as is the norm. The project took just six days to construct. It was filmed every day and aired each evening on UK TV as a ‘live’ version of UK Channel 4’s popular programme ‘Grand Designs’. Approximately five million viewers an evening viewed the construction process. However, post-completion THTKB was disassembled and put into storage. The original plan was to rebuild THTKB at the BRE (Building Research Establishment) in Watford UK. This did not happen. However Baker-Brown was keen to rebuild THTKB within the grounds on the University of the Brighton’s College of Arts & Humanities where he taught, and to slow down the build to six months and to allow the construction process to involve architecture, design and construction students, and finally to ensure that this inclusive process became an innovative and effective pedagogic tool. By 2011 Baker-Brown had supervised design programmes with undergraduate architecture & interior architecture students considering themes addressed by THTKB, assembled the beginnings of a delivery team to support the student construction team, and he had been gifted the land to support the rebuild project. However the original building fabric and systems had been returned to their suppliers. This gave Baker-Brown the opportunity to re-consider the project. Would he re-build THTKB as before, or focus on other issues to use as a vehicle for design enquiry? This paper will discuss the issues that convinced Baker-Brown during the Summer 2012 to completely change the emphasis of THTKB collaborative rebuild project from a focus on locking carbon and reducing waste on site to zero, to developing a construction project that considered issues associated with emerging ideas within the subject area of ‘The Circular Economy’ and to perhaps prove that “there is no such thing as waste, just stuff in the wrong place!”: In other words to move the issues address by the rebuilding of THTKB from zero waste to the re-use of waste.
Original languageEnglish
Title of host publication‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design
Place of PublicationUK
PublisherThe Centre for Sustainable Design
Pages21-29
Number of pages9
ISBN (Print)9780954395087
Publication statusPublished - 16 Nov 2015
Event‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design - University for the Creative Arts, Epsom, Surrey, UK, 9-10 November 2015
Duration: 16 Nov 2015 → …

Conference

Conference‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design
Period16/11/15 → …

Fingerprint

Students
Interiors (building)
Carbon
Construction industry

Cite this

Baker-Brown, D. (2015). Transforming THTKB into the Brighton Waste House. In ‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design (pp. 21-29). UK: The Centre for Sustainable Design.
Baker-Brown, Duncan. / Transforming THTKB into the Brighton Waste House. ‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design. UK : The Centre for Sustainable Design, 2015. pp. 21-29
@inproceedings{9b870af878e0496b971dd72ec697fa6a,
title = "Transforming THTKB into the Brighton Waste House",
abstract = "In 2008 the author designed and built the UK’s first EPC (Energy Performance Certificate) ‘A+ rated’ dwelling known as ‘The House that Kevin Built’ (THTKB). It was also the UK’s first low energy dwelling constructed predominately from locally sourced organic material: a compostable house that ‘locked’ carbon rather than burning it. The project was almost completely constructed off-site i.e. it was prefabricated, and consequently the construction process produced zero waste on site. It proved that the UK construction industry did not have to waste up to 20{\%} of all material arriving on site (source Waste & Resources Action Programme (WRAP)) as is the norm. The project took just six days to construct. It was filmed every day and aired each evening on UK TV as a ‘live’ version of UK Channel 4’s popular programme ‘Grand Designs’. Approximately five million viewers an evening viewed the construction process. However, post-completion THTKB was disassembled and put into storage. The original plan was to rebuild THTKB at the BRE (Building Research Establishment) in Watford UK. This did not happen. However Baker-Brown was keen to rebuild THTKB within the grounds on the University of the Brighton’s College of Arts & Humanities where he taught, and to slow down the build to six months and to allow the construction process to involve architecture, design and construction students, and finally to ensure that this inclusive process became an innovative and effective pedagogic tool. By 2011 Baker-Brown had supervised design programmes with undergraduate architecture & interior architecture students considering themes addressed by THTKB, assembled the beginnings of a delivery team to support the student construction team, and he had been gifted the land to support the rebuild project. However the original building fabric and systems had been returned to their suppliers. This gave Baker-Brown the opportunity to re-consider the project. Would he re-build THTKB as before, or focus on other issues to use as a vehicle for design enquiry? This paper will discuss the issues that convinced Baker-Brown during the Summer 2012 to completely change the emphasis of THTKB collaborative rebuild project from a focus on locking carbon and reducing waste on site to zero, to developing a construction project that considered issues associated with emerging ideas within the subject area of ‘The Circular Economy’ and to perhaps prove that “there is no such thing as waste, just stuff in the wrong place!”: In other words to move the issues address by the rebuilding of THTKB from zero waste to the re-use of waste.",
author = "Duncan Baker-Brown",
year = "2015",
month = "11",
day = "16",
language = "English",
isbn = "9780954395087",
pages = "21--29",
booktitle = "‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design",
publisher = "The Centre for Sustainable Design",

}

Baker-Brown, D 2015, Transforming THTKB into the Brighton Waste House. in ‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design. The Centre for Sustainable Design, UK, pp. 21-29, ‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design, 16/11/15.

Transforming THTKB into the Brighton Waste House. / Baker-Brown, Duncan.

‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design. UK : The Centre for Sustainable Design, 2015. p. 21-29.

Research output: Chapter in Book/Conference proceeding with ISSN or ISBNConference contribution with ISSN or ISBN

TY - GEN

T1 - Transforming THTKB into the Brighton Waste House

AU - Baker-Brown, Duncan

PY - 2015/11/16

Y1 - 2015/11/16

N2 - In 2008 the author designed and built the UK’s first EPC (Energy Performance Certificate) ‘A+ rated’ dwelling known as ‘The House that Kevin Built’ (THTKB). It was also the UK’s first low energy dwelling constructed predominately from locally sourced organic material: a compostable house that ‘locked’ carbon rather than burning it. The project was almost completely constructed off-site i.e. it was prefabricated, and consequently the construction process produced zero waste on site. It proved that the UK construction industry did not have to waste up to 20% of all material arriving on site (source Waste & Resources Action Programme (WRAP)) as is the norm. The project took just six days to construct. It was filmed every day and aired each evening on UK TV as a ‘live’ version of UK Channel 4’s popular programme ‘Grand Designs’. Approximately five million viewers an evening viewed the construction process. However, post-completion THTKB was disassembled and put into storage. The original plan was to rebuild THTKB at the BRE (Building Research Establishment) in Watford UK. This did not happen. However Baker-Brown was keen to rebuild THTKB within the grounds on the University of the Brighton’s College of Arts & Humanities where he taught, and to slow down the build to six months and to allow the construction process to involve architecture, design and construction students, and finally to ensure that this inclusive process became an innovative and effective pedagogic tool. By 2011 Baker-Brown had supervised design programmes with undergraduate architecture & interior architecture students considering themes addressed by THTKB, assembled the beginnings of a delivery team to support the student construction team, and he had been gifted the land to support the rebuild project. However the original building fabric and systems had been returned to their suppliers. This gave Baker-Brown the opportunity to re-consider the project. Would he re-build THTKB as before, or focus on other issues to use as a vehicle for design enquiry? This paper will discuss the issues that convinced Baker-Brown during the Summer 2012 to completely change the emphasis of THTKB collaborative rebuild project from a focus on locking carbon and reducing waste on site to zero, to developing a construction project that considered issues associated with emerging ideas within the subject area of ‘The Circular Economy’ and to perhaps prove that “there is no such thing as waste, just stuff in the wrong place!”: In other words to move the issues address by the rebuilding of THTKB from zero waste to the re-use of waste.

AB - In 2008 the author designed and built the UK’s first EPC (Energy Performance Certificate) ‘A+ rated’ dwelling known as ‘The House that Kevin Built’ (THTKB). It was also the UK’s first low energy dwelling constructed predominately from locally sourced organic material: a compostable house that ‘locked’ carbon rather than burning it. The project was almost completely constructed off-site i.e. it was prefabricated, and consequently the construction process produced zero waste on site. It proved that the UK construction industry did not have to waste up to 20% of all material arriving on site (source Waste & Resources Action Programme (WRAP)) as is the norm. The project took just six days to construct. It was filmed every day and aired each evening on UK TV as a ‘live’ version of UK Channel 4’s popular programme ‘Grand Designs’. Approximately five million viewers an evening viewed the construction process. However, post-completion THTKB was disassembled and put into storage. The original plan was to rebuild THTKB at the BRE (Building Research Establishment) in Watford UK. This did not happen. However Baker-Brown was keen to rebuild THTKB within the grounds on the University of the Brighton’s College of Arts & Humanities where he taught, and to slow down the build to six months and to allow the construction process to involve architecture, design and construction students, and finally to ensure that this inclusive process became an innovative and effective pedagogic tool. By 2011 Baker-Brown had supervised design programmes with undergraduate architecture & interior architecture students considering themes addressed by THTKB, assembled the beginnings of a delivery team to support the student construction team, and he had been gifted the land to support the rebuild project. However the original building fabric and systems had been returned to their suppliers. This gave Baker-Brown the opportunity to re-consider the project. Would he re-build THTKB as before, or focus on other issues to use as a vehicle for design enquiry? This paper will discuss the issues that convinced Baker-Brown during the Summer 2012 to completely change the emphasis of THTKB collaborative rebuild project from a focus on locking carbon and reducing waste on site to zero, to developing a construction project that considered issues associated with emerging ideas within the subject area of ‘The Circular Economy’ and to perhaps prove that “there is no such thing as waste, just stuff in the wrong place!”: In other words to move the issues address by the rebuilding of THTKB from zero waste to the re-use of waste.

M3 - Conference contribution with ISSN or ISBN

SN - 9780954395087

SP - 21

EP - 29

BT - ‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design

PB - The Centre for Sustainable Design

CY - UK

ER -

Baker-Brown D. Transforming THTKB into the Brighton Waste House. In ‘State of the Art’ Sustainable Innovation & Design. UK: The Centre for Sustainable Design. 2015. p. 21-29